Aloittelijan kotitreeni – mitä tulee ottaa huomioon?

Jos et ole aiemmin treenannut kotona, saattaa idea keskellä olohuonetta rehkimisestä tuntua hassulta. Monelle koti on paikka olla perheen kanssa, rentoutua ja vuoden 2020 teeman mukaisesti tehdä töitä, mutta treenaata? Voi myös olla, että olet pohtinut liikunnan aloittamista, mutta salille meneminen ei tunnu ihan siltä omalta jutulta. Lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeää ja sen voi hoitaa melko hyvin myös kotona.

Tässä artikkelissa käydään läpi miten kotona treenaaminen kannattaa aloittaa etenkin silloin, jos sinulla ei ole pahemmin liikunnallista taustaa.

Mitä tarkoittaa kotitreeni?

Kotitreeni tarkoittaa nimensä mukaisesti – tietenkin – kotona tehtävää treeniä. Treeni soveltuu hyvin myös esimerkiksi ulos, mökille tai reissuun eli paikkaan, missä ei yleensä ole tarjolla monipuolisia liikuntavälineitä, kuten painoja tai laitteita. Useimmat kotitreenit ovat kehonpainolla tehtäviä settejä, jotka voivat sisältää ylävartalon, keskivartalon ja/tai jalkojen lihaskunnon jumppaamista. Kotitreeneissä voi myös kehittää liikkuvuutta, tasapainoa, motoriikkaa ja paljon muuta – kaikki riippuu oikeastaan siitä, mitä olet valmis tekemään?

Soveltuuko kotitreenaaminen aloittelijalle?

Kotona treenaaminen soveltuu aloittelijalle yleensä ihan hyvin, sillä kuormana käytetään pääasiassa omaa kehoa tai esimerkiksi vastuskuminauhoja. Matalat kuormat tarkoittavat sitä, että teoriassa riskit itsensä satuttamiseen ovat pienehköt. Kehonpainotreeni on aloittelijalle yleensä hyvä piste lähteä liikkeelle, sillä sen avulla oppii hahmottamaan, hallitsemaan ja vahvistamaan omaa kroppaa suhteellisen hellällä tavalla (toki siitä treenistä riippuen).

Jos sinulla on erityishaasteita tai kipuja, jotka rajoittavat liikkumista, on viisasta panostaa valmentajaan, joka ohjaa liikeradat kuntoon. Aloittelijan on välillä vaikeaa hahmottaa meneekö liikkeet oikein vai väärin, jolloin ainakin satunnainen ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

Voiko kotitreenin avulla kehittyä?

Kotitreenin avulla voi kehittyä paljonkin. Kaikki riippuu lähtötasostasi sekä siitä, minkälaisia treenejä valitset tehdä ja kuinka usein ja kovaa olet valmis treenaamaan. Pääsääntöisesti on hyvä etsiä sopivasti haastavia treenejä, jotka eivät kuitenkaan tunnu huonona kipuna tai muuten liian vaikealta kokonaisuudelta. Sykkeiden tulee välillä nousta ja lihaksissa kuuluu tuntua hyvää poltetta sekä treenin aikana, että sen jälkeen ainakin silloin tällöin, mikäli haluat esimerkiksi polttaa rasvaa tai kehittää lihasvoimaa.

Jos haluat kehitystä, muista määritellä itsellesi tarkasti minkälaista kehitystä kaipaat, jotta voit etsiä sitä vastaavia treenejä!

Minkälainen on minulle hyvä kotitreeni?

Ei ole olemassa yhtä jokaiselle sopivaa treeniä, joten yleensä sen sopivan kokonaisuuden etsiminen voi viedä hetken ja muutaman kokeilun. Useimpien kotitreeniohjelmien yhteydessä on mainittu kenelle treeni sopii ja mitä treenissä painotetaan. Jos haluat esimerkiksi rakentaa liikkuvuutta, valitse siihen tarkoitettuja treenejä.

Sopivia jumppia valitessa on myös tärkeää muistaa tasapaino eri lihasryhmien ja liikuntatyylien välillä. Vaikka haluaisit keskittyä erityisesti keskivartaloon, on myös ylävartalon ja alavartalon sekä liikkuvuuden treenaaminen tärkeää. Hyvä muistisääntö on, että viikosta tulisi löytyä sekä lihaskuntoa, aerobista liikuntaa, että liikkuvuusharjoituksia.

Paras tapa selvittää soveltuuko treeni juuri sinulle on kokeileminen. Jos jokin treeni tuntuu liian haastavalta ei kannata lannistua, vaan rohkeasti kokeilla toista ohjelmaa. Voit palata haastavaan treeniin myöhemmin, kun olet hieman kehittynyt.

Kotona treenaaminen on loistava vaihtoehto monenlaisiin elämäntilanteisiin. Sen avulla voit pitää itsestäsi huolen missä ikinä oletkaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *