Syvät vatsalihakset – niiden oikeat hyödyt ja kuinka niitä treenataan

 

Monella kolkuttaa takaraivossa pyykkilaudan esiin kaivaminen ja vatsoja treenataan pakonomaisesti miettimättä sen kummempaa, mikä osa tekee työn. Olisi kuitenkin hyvin hyödyllistä erotella pinnallisten ja syvien vatsalihasten sekä lonkankoukistajien duuni, jotta parhaat hyödyt ja tulokset saadaan treenistä irti.

Syvät vatsalihakset ovat funktionaalisesti keskipaketista kaikista tärkeimmät, mutta vaikeimmat treenata.

Mitä syvät vatsalihakset tarkoittaa?

Syvät vatsalihakset sijaitsevat pinnallisen sixpäkin alla ja niiden tuki selkärangalle ja sisäelimille on tärkeä. Kaikki lähtee keskivartalon tuesta, ja jos se ei ole kunnossa, ei varmasti ole muut kuntosaliliikkeetkään. Loukkaantumisriski kasvaa, kun kehosta ei löydy sen tarvitsemaa tukea ja paketti pettää väsyessä.

Tieteellisesti katsottuna syvä vatsalihas eli poikittainen vatsalihas tukee lannerankaa ja tuo vatsaonteloon painetta. Se tekee yhteistyötä suorien vatsalihasten ja vinojen vatsalihasten kanssa. Pahimmillaan ihmisellä ei ole alueeseen kovin hyvää tuntumaa tai kykyä hallita vatsoja noin yleensäkään.

Mistä tiedän, että minun tulee treenata syviä vatsalihaksia?

Tiedät, että sinun tulee treenata syviä vatsoja, jos haluat olla hyvässä kunossa.

On hyvä opetella tietämään, minkä liikkeen pitäisi osua pinnallisiin- ja minkä syviin vatsoihin. Helppo tapa nähdä, että omat syvät vatsasi eivät oikein ole kunnossa on esimerkiksi tarkkailla isompien liikkeiden tekniikkaa. Jos selkä on kyykyssä kaarella ja prässissä vatsa pullahtaa ulos, keskivartalokontroollisi on oletettavasti heikko. Joillakin syvien vatsojen aktivointi tulee helpommin kuin toisilla johtuen muun muassa erilaisista urheilutaustoista.

Miten treenaan syviä vatsalihaksia?

Syvät vatsalihakset oikein käytettynä harjaantuvat muussa treenissä. Hengityksen käyttäminen oikein ja coren tiukkana pitäminen varsinkin isommissa liikkeissä auttaa treenaamaan keskivartaloa ilman eristäviä liikkeitä. Esimerkiksi juuri jalkaprässissä (siinä helppo huomata onnistuuko vai eikö) vedä vatsaa sisään koko liikkeen ajan, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Monipuolisesti masukkaa pitäisi kuitenkin rääkätä, eli erinäiset pelkästään vatsaa treenaavat liikkeet ovat erittäin suositeltavia muun treenin päälle.

Hyviä liikkeitä syvälle vatsalle ovat muun muassa ne, joissa selkä pidetään tiukasti tukea vasten kiinni. Esimerkiksi jalannostot selkätuetussa laitteessa ja jalan koukussa maahan laskeminen (ja ylös tuonti) selällään maassa. Myös lankut ja sen variaatiot oikein tehtynä auttavat. Pyri eliminoimaan lonkankoukistajat pelistä pois.

Kaiken kaikkiaan terve ja voimakas keskivartalo syvine osineen on kaiken muun perustan ja hyvän tekniikan kulmakivi. Heikko vatsa takaa muutenkin heikon treenin.

Kirjoittaja: Aino

Lähde: tule-liikunta.fi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *